Εγκυμοσύνη (Παθολογία των άκρων κατά την κύηση)

Podolab | Παθολογία | Ειδικές Κατηγορίες | Εγκυμοσύνη (Παθολογία των άκρων κατά την κύηση)

Εγκυμοσύνη
(Παθολογία των άκρων κατά την κύηση)

Ειδικές κατηγορίες

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, που συχνά παραβλέπεται ή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα είναι το οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια. Η εγκυμοσύνη προκαλεί κατακράτηση υγρών που συγκρατούνται στους ιστούς και οδηγεί σε πρήξιμο των άκρων. Η πλειοψηφία των εγκύων εμφανίζουν οίδημα είτε στο τέλος της ημέρας, είτε για μεγαλύτερη περίοδο. Επιβαρύνονται κυρίως ο αστράγαλος, η ραχιαία επιφάνεια (κουντεπιέ), η πελματιαία επιφάνεια και τα δάχτυλα, αλλά πολλές φορές και ολόκληρο το πόδι.

Επιπλέον πίεση ασκείται τόσο στις ακμές όσο και στις αύλακες των νυχιών. Λόγω της αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κέντρο βάρους της εγκύου μετατοπίζεται. Αυτό προκαλεί αλλαγή στη στάση του σώματος και προσθέτει πίεση στα γόνατα και τα πέλματα. Σε συνδυασμό με την χαλάρωση των αρθρώσεων την περίοδο αυτή, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πόδια της εγκύου, που είναι ο πρηνισμός (πλατυποδία). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη φτέρνα, την καμάρα ή το μετατάρσιο. Σε ακραία, αλλά όχι σπάνια περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε βλαισό μέγα δάκτυλο, το γνωστό μας κότσι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανατομία του ποδιού αλλάζει προκειμένου να βρεθεί μια νέα θέση ισορροπίας.

Επίσης το πρήξιμο και η καταπόνηση αυτή είναι αιτία δημιουργίας κάλων και υπερκερατώσεων. Αργά ή γρήγορα, η γυναίκα κατά την διάρκεια της κύησης θα βρεθεί σε θέση να μην μπορεί να φροντίσει τα νύχια της. Σε περίπτωση κακής κοπής των νυχιών αυτό θα οδηγήσει πιθανά σε είσφρυση των νυχιών στο δέρμα. Είναι μια πολύ ενοχλητική και δυσάρεστη κατάσταση που πολλές φορές συνοδεύεται από φλεγμονή και οξύ πόνο, όπως περιγράψαμε στην ονυχοκρύπτωση.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.