Podolab | Παθολογία | Δερματικές Παθήσεις

Κάλοι, Τύλοι και άλλες Υπερκερατώσεις

Οι κάλοι και οι τύλοι είναι υπερκερατώσεις, δηλαδή σημεία ή επιφάνειες σκληρού δέρματος και είναι η αντίδραση του δέρματος σε συχνή ή διαρκή πίεση και τριβή. Όταν αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, τότε προκύπτουν οι κάλοι ή τύλοι που μπορεί να είναι τόσο επώδυνοι ώστε να επηρεάζουν το βάδισμα και άλλες δραστηριότητες. Ως αίτια προβάλουν τόσο τα ακατάλληλα και στενά παπούτσια, όσο και παράγοντες ενδογενείς όπως κακή μηχανική του ποδιού, ανατομική δυσμορφία και παραμορφώσεις όπως σφυροδακτυλία, hallux valgus (κότσι) κ.α.

 

Ονυχοκρύπτωση

Ονυχοκρύπτωση (Onychocryptosis) ή Είσφρυση Όνυχος (Ingrown Toenail) ονομάζεται μία συχνή φλεγμονώδης πάθηση του Μεγάλου Δακτύλου του ποδιού, όπου το παρωνύχιο φλεγμαίνει, μολύνεται και σταδιακά υπερτρέφεται και υπερκαλύπτει τον κεράτινο δίσκο, ο οποίος μοιάζει να εισφρύει, σαν “να μπαίνει μέσα” στα μαλακά μόρια.

Ονυχοκύρτωση / Υπερτροφία Νυχιών

Ονυχοκύρτωση (Onychocyrtosis), ή Κυρτονυχία (Clubnail) είναι μια συνήθης παραμόρφωση των νυχιών, όπου ο κεράτινος δίσκος των νυχιών υπερκυρτώνεται ετερόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα, με αποτέλεσμα να έχει το σχήμα ανεστραμμένου U. Το νύχι εισφρύει κάθετα στο δέρμα του παρωνυχίου και δείχνει να εγκλωβίζει τον πολφό του δακτύλου «δίκην λαβίδας», προκαλώντας έντονο πόνο και στη συνέχεια μικροβιακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, οι οποίες καταστρέφουν σταδιακά την μήτρα του νυχιού.

Μύκητες

Η ονυχομυκητίαση είναι η πιο κοινή ασθένεια των νυχιών. Εμφανίζεται περίπου στο 10% του ενήλικου πληθυσμού. Το πιο κοινό σύμπτωμα μιας μυκητιασικής λοίμωξης των νυχιών είναι η πάχυνση και ο αποχρωματισμός: άσπρο, μαύρο, κίτρινο ή πράσινο. Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται το νύχι μπορεί να γίνει εύθραυστο, με μερική ή ολική αποκόλληση. Μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκύψει από κακό αερισμό. Η αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία στο παπούτσι ή στο περιβάλλον ενθαρρύνει επίσης την ανάπτυξη του μύκητα. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μυρμηγκιές (HPV)

Η μυρμηγκιά είναι ένα κονδύλωμα που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και εμφανίζεται συνηθέστερα στο πέλμα ή τα δάχτυλα του ποδιού. Ο ιός προσβάλλει το δέρμα με άμεση επαφή και εισέρχεται μέσω μικροσκοπικών κοψιμάτων και εκδορών στην επιδερμίδα. Μετά τη μόλυνση, τα κονδυλώματα μπορεί να μην είναι ορατά για αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Πόδι του Αθλητή

Το «πόδι του Αθλητή» είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλεί ερυθρότητα, ξηρότητα, σχάσιμο του δέρματος και ορισμένες φορές συνοδεύεται από πόνο ή φαγούρα. Η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα ή στα πέλματα. Στην οξεία φάση της, το μολυσμένο πόδι εμφανίζει φουσκάλες που προκαλούν κνησμό ακόμη και ροή πύου και ορού. Η προσβολή μπορεί να εξαπλωθεί στα νύχια, προκαλώντας χρόνιες λοιμώξεις από μύκητες.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια. Η εμφάνιση ψωρίασης στα χέρια και τα πόδια είναι μια διαταραχή χρόνιας μορφής, εμφανίζεται κατ΄ επανάληψη και με ένταση που ποικίλει από μικρές μεμονωμένες κηλίδες στο δέρμα έως πλήρη κάλυψη ολόκληρου του δερματικού ιστού και αλλοίωση των νυχιών.